sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Minka ikaisena saa menna naimisiin?

Niin, minka ikaisena saa menna naimisiin? Ja kuka kenenkin kanssa?


Siinapa meidan viime paivien lounaiden puheenaiheet.


Mieheni aiti on jo parin vuoden aikana katsellut lukuisia 'napakymppimaisia' ohjelmia ja leikillaan (siis ollessamme varmasti kahden) olemme pohtineet minka vanhemmista herroista kelpuuttaisimme kumppaniksi hanelle. Pari vuotta sitten kuitenkin opin asian olevan ihan ehdoton tabuu etenkin mieheni kohdalla. 'Aiti pysykoot yksinaisena leskena ja uskollisena isalleen lopun elamaa, iso piste.'; oli hanen ainoa kommentti. Asia yllatti minut, koska moista ehdottomuutta en ole ennen havainnut. Hanhan on ollut tanaankin puolustamassa naapurissa asuvaa laulajaa (vaihtamassa sukupuolta), jonka naapurit kylla hyvaksyi, mutta ilmeisesti eilen saapunut puoliso oli sitten liikaa. Okei, aivan eri asiat, mutta tosiaan ehdottomuus yllatti !


Aitinsa on oikeastaan samalla kannalla sinallaan, etta mieheni isa oli hanen elamaakin suurempi rakkaus. Koko kyla kertoo edelleenkin tarinoita heidan suuresta rakkaudesta ja kuvista seka taustatyostani paatellen mieheni isa on ollut suuri, hieno mies.

Toisaalta on aikamoisen yksinaista, kun on jo 10 vuotta elanyt kirjaimellisesti yksin - kalyilla on omat perheet ja anopit, me asutaan hyvin kaukana. Toki kaikkien luoksi voi menna, mutta eihan se nyt missaan nimessa ole sama asia!


No, nyt asia taas nousi pinnalle, kun naapurimme, 70-vuotias mies meni eilen juhlallisesti naimisiin 60-vuotiaan lesken kanssa. Kaikki heidan 8 lasta oli juhlimassa mukana ja sinut asian kanssa. Siinapa sita meidan talon 'kolmelle lapselle' pohdittavaa, kun katselivat uuden onnen loytaneen vanhanparin onnea!! Pidin itseni turvallisesti poissa keskustelusta ja mielipidettakin kysyttaessa vetosin vain kultturellisiin eroihimme :-D


Sinallaan kuitenkin aika mielenkiintoinen aihe - kylassa edelleenkaan ei voi olla yhdessa ilman avioliittoa, mutta kapea on skaala, jotka 'saavat' menna naimisiin! Ei paljoa ikaeroa, ei liian nuori, ei liian vanha, ei mielellaan eri rotua, jne. Ja edelleen taalla voi herattaa keskustelua kertomalla muutamat faktat Suomen vapaammasta tyylista! (huomaattehan nyt, etta tama tosiaan on KYLA ja nain ei siis ole kaikkialla Turkissa!)

Asia tuskin etenee edelleenkaan mihinkaan, joten jatkan asian sivusta seuraamista ja ihmettelemista!



3 kommenttia:

  1. Varmaan taalla Turkissa on suuriakin eroja juuri maaseutuvaen ja kaupunkiasujien kanssa naissa asioissa.Ja kaupungillakin on eroja riippuen sijainnista ja vaestösta.
    Uskonnon mukaanhan uusi avioliitto on sallittu,ja jopa suositeltavaakin.Naisen ei pitaisi elaa yksin.
    Ja loppujenlopuksi luulen,etta aika paljon tama on kiinni ihmisen ja suvun henkilökohtaisista ajatuksista,ja suhtautumi
    sesta.
    Uudelleenavioituminen on nykyaan taalla hyvin yleista,ja myös vanhemmalla ialla.
    Myös Suomessa löytyy vastustusta lasten taholta aika useinkin,kun aiti tai isa on uudelleen avioitumassa.Etta ei ole pelkastaan kulttuuriasiakaan.

    VastaaPoista
  2. Sateenkaari- Nimenomaan tama on pelkastaan meidan suvun 'lasten' asia. Ei kulttuuri. Suomen 'vapaammalla tyylilla' tarkoitin lahinna aviotonta yhdessa asumista, avioliittoja, helpompaa eroamista ja uusioperheita.
    Anoppini kaksi veljea on kuollut - toinen 10 vuotta sitten ja toinen 3 vuotta sitten- ja naidenkin perheiden lapset ovat ehdottomia uusien puolisoiden suhteen. Tieda sitten mista johtuu.
    Taalla kesan asuvat ovat kotoisin paaasiassa Saksan suurista kaupungeista, İstanbulista ja Tekirdağsta. Tana kesana on ollut paljon haita, mutta on ollut tosiaan janna seurata naita keskusteluja,koska edelleen on kohahduttanut esim. viime viikon kurdi-turkki parin haat, 40 vuotiaan naisen ja 25 vuotiaan miehen haat, 20 vuotiaan saksalaistyton karkaaminen naimisiin paikallisen pojan kanssa ja tosiaan tuon naapurin setan haat.

    İtse haluan kaikkien vain olevan onnellisia. Yksin elaminen ei aina ole helppoa!

    VastaaPoista
  3. Eika varsinkaan Turkissa ole helppoa yksinelavalla naisella.minun mielestani onkin liian itsekasta ,ettei halua vanhempansa uudelleenavioitumista.Eri asia on,jos asianomainen ei sita itse halua.
    Ja onhan se oikeastaa jo turvallisuuskysymyskin.
    Mutta jotkut ovat naissakin asioissa todella ehdottomia.Ja jos turkkilainen on ehdoton,niin han on sita sanan varsinaisessa merkityksessa.

    VastaaPoista