maanantai 3. tammikuuta 2011

Suuria päätöksi

Kyllä taas pakostakin ajattelee kuinka helppoa ja yksinkertaista on elämä landella. Tai siis "downsiftattua" jo ihan valmiiksi ...

Ajatellaan nyt vaikka tätä päivääni. Landena kuvittelen kotipaikkakuntani. Täällä nykyisellä paikkakunnalla minulla oli vaihtoehtoja työmatkan kulkuneuvoksi kolme - autolla, bussilla tai kävellen. No, auto oli lumikasan alla, bussikortista oli arvo loppu ja kolikot pankissa eli kävellen sain mennä, mikä olikin aamuhämärissä paras vaihtoehto muutenkin. Landella taas vaihtoehdoista olisi heti karsiutunut bussi, koska se ei mene mihinkään minne minun tulisi mennä. Auto karsiutuisi, koska teitä ei ole aurattu eli toisin sanoen valinnan vaikeutta ei ole kun muut asiat sanelee vastaukset. Okei, vähän huono esimerkki, mutta ymmärsitte varmaan pointin???

Näitä kummallisia vertailuja tänään pohdin, kun postiluukusta tipahti pojan koulutulokkaaksi ilmoittautumissalasanat. Olemme toki miehen ja pojan kanssa jo keskustelleet kouluun hakemisesta, mutta samaan lopputulokseen emme olleet päässeet. Toinen kouluista on suunnilleen takapihallamme, mutta hienostokoulun maineessa. Tässä koulussa olisi 300 oppilasta. Pojan päiväkotikavereista kolme on hakenut tähän kouluun. Olen nyt viikon kysellyt äideiltä kokemuksia, mutta mitään kiitettävää en siitä ole vielä kuullut. "Kai se on ihan ok, kun ei muksut oo valittanut"; oli paras kommentti.

Toinen koulu on sitten vähän kauempana, mutta sinnekin kyllä pääsee kävellen ja teitä ylittämättä. Muksuja on 600, mukaanlukien naapurin vanhemmat pojat. Poika haluaisi nimenomaan tähän kouluun, mutta meitä mietityttää koulun koko, tuleva remppa ja matka. Kyselyihini vastanneet olivat hyvin tyytyväisiä, mutta heidän lapsensa olivat musiikkiluokalla, joka on muita luokkia selvästi pienempi.

Että ei olisi tälläistäkään pulmaa landella, jossa haetaan siihen ainoaan kylän kouluun. ;-)
Eikä tarvitsisi jännittää koulumatkoja, kun kauimmaisille on koulukyyti ja lähimmillä turvallinen koulumatka. No joo, ehkä aika kultaa jo muistoja...


Mitä mieltä olette? Mitä tulisi valita? Yllä on kaikki ne tiedot kouluista mitä minäkin tiedän. Laitoin haun jo toiseen, mutta olen kiinnostunut kuulemaan miten te olisitte valinneet ja millä perustein? Onko kouluilla eroja? Onko opetuksella koulukohtaista eroa?

3 kommenttia:

  1. No, mä haluaisin muuttaa landelle, joten arvannet mun ykkösvastauksen... Minkä takia poika haluaa siihen isompaan kouluun? Järkevästi ajateltuna laittaisin siihen pienempään joka on lähempänä. Harmi, että lapsien mielipidettäkin pitää kuunnella ;)

    VastaaPoista
  2. Mulla oli samanlainen valintatilanne kun esikoinen aloitti kouluntien kaksi ja puoli vuotta sitten.
    Valinta oli ensin vaikea, mutta helppous ja käytännön asiat veti pitemmän korren asiassa ja pojalla itsellään oli tähän käytännöllisempään vaihtoehtoon onneksi positiivinen suhtautuminen. Mulla oli vaihtoehdot laittaa poika englanninkieliseen kansainväliseen kouluun, koska kävi englanninkielisen päiväkodin ja eskarin ja luontevaa olisi ollut jatkaa enkuksi kansainvälisessä koulussa. Eskarikaverit meni 80% sinne, koulu keskustassa 6 km päässä eli bussilla olisi sinne pitänyt itse osata jo niin pienenä...toinen vaihtoehto oli ja on koulu jonne on 50m matkaa; on taloamme vastapäätä ja herätä tarvii kymmenen minuuttia ennen kellon soittoa =)...myös yläaste ja lukio kiven heittojen päässä. Valitsin jälkimmäisen, jossa on ollut ekalta luokalta saakka enkkukerhoja ja muutenkin ihana ilmapiiri ja opettajien ammattitaito ja innostuneisuus kohdillaan. Kansainvälinen koulu olisi varmasti antanut paljon, mutta koin, että lapsi oppii ihan samalla tavalla myös ns. tavallisessa koulussa ja englannintaito karttuu myös kerhossa ja nythän sitä enkkua jo opiskellaan myös kouluajalla. Ei harmita yhtään. Sun tilanteessa valitsisin ehkä kuitenkin sen lähimpänä olevan pienemmän koulun jos sisällössä sinänsä ei ole eroja tai "kunnollisia" mielipiteitä ei ole mitä verrata.

    VastaaPoista
  3. II- pitää ja pitää :-D Tässä vaiheessa pojan mielipidettä on kuultu lähinnä vain muodon vuoksi. Kyllä meidän vanhempina pitää se päätös keksiä...
    AinoZ- ihan uskomatonta on kyllä tämä päättäminen! Sitä kun haluaisi parhaaseen kouluun ja innostuneiden opettajien ahjoon, mutta kun molemmat koulut ovat meille sinällään tuntemattomia....

    VastaaPoista